Desery

  • Creme brulee z glazurowaną gruszką i śliwką

    Składniki

    5 żółtek jaj
    500 ml śmietany
    50 g cukru do masy śmietanowej
    30 g cukru pudru do owoców
    1 laska wanilii,
    40 g suszonych śliwek
    3 goździki
    20 g rumu
    1 pomarańcza
    szczypta lawendy
    maliny do dekoracji
    2 gruszki
    4 świeże śliwki węgierki

    Sposób wykonania

    Śmietanę zagotowujemy z lawendą i ziarenkami z laski wanilii. Odstawiamy po zagotowaniu na 15 minut do wystudzenia. Odcedzamy i mieszamy dokładnie z żółtkami jaja. Powoli podgrzewamy na łaźni wodnej, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę suszoną węgierkę i przelewamy do przygotowanych porcjowych naczynek. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła (na ok. 4 godziny). Przed podaniem posypujemy cukrem i opalamy palnikiem tak, aby cukier się skarmelizował. Gruszkę obieramy i kroimy w cząsteczki. Świeże śliwki kroimy na ćwiartki. Cukier puder upalamy na patelni na złoty kolor, wrzucamy goździki i dolewamy sok z pomarańczy oraz rum. Dodajemy owoce i przez chwilę wszystko dusimy (ok. 5 minut) na wolnym ogniu. Creme brulee podajemy z glazurowanymi owocami i dekorujemy malinami.

 

Zobacz inne przepisy

  • Zupy

    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

  • Desery

    Piernik z miodowym serkiem i powidłami z malin