Dania główne

  • Karp w cieście migdałowym z karmelizowanymi cebulkami

    Składniki

    500 g filetów z karpia
    200 g płatków migdałów
    2 jaja
    50 ml mleka
    50 g mąki
    sól i pieprz
    300 g cebuli
    1 g szafranu
    200 ml białego wina
    50 g cukru

    Sposób wykonania

    Filety z karpia oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w paski szerokości ok. 3 cm. Jaja rozmącamy, dodajemy do nich migdały oraz mleko i połowę mąki. Filety z karpia oprószamy solą i pieprzem oraz pozostałą mąką. Panierujemy w cieście migdałowym i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Do naczynia wsypujemy cukier i karmelizujemy go, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i powoli smażymy. Białe wino zagotowujemy z szafranem i dodajemy do cebuli. Usmażone filety podajemy na karmelizowanej cebulce z szafranem i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

 

Zobacz inne przepisy

  • Desery

    Piernik z miodowym serkiem i powidłami z malin