Dania główne
500 g filetów z karpia
200 g płatków migdałów
2 jaja
50 ml mleka
50 g mąki
sól i pieprz
300 g cebuli
1 g szafranu
200 ml białego wina
50 g cukru
Filety z karpia oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w paski szerokości ok. 3 cm. Jaja rozmącamy, dodajemy do nich migdały oraz mleko i połowę mąki. Filety z karpia oprószamy solą i pieprzem oraz pozostałą mąką. Panierujemy w cieście migdałowym i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Do naczynia wsypujemy cukier i karmelizujemy go, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i powoli smażymy. Białe wino zagotowujemy z szafranem i dodajemy do cebuli. Usmażone filety podajemy na karmelizowanej cebulce z szafranem i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.