Dania główne

  • Polędwica wołowa w sosie z czerwonego wina

    Składniki

    ok. 1 kg polędwicy
    5 g trawy żubrowej
    50 ml octu balsamicznego
    20 g pieprzu młotkowego
    sól

    Sos

    0,7 l czerwonego wina
    50 ml miodu
    50 g rodzynek
    1 kora cynamonu
    50 g razowego chleba
    100 g masła

    Sposób wykonania

    Polędwicę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Trawę żubrową łamiemy, mieszamy z kruszonym pieprzem i octem balsamicznym. Marynujemy polędwicę w marynacie z trawy żubrowej, pieprzu oraz octu i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy z marynaty i grillujemy z każdej strony, a następnie pieczemy w temperaturze 74°C przez ok. 2 godziny.

    Sos

    Miód wlewamy do naczynia i gotujemy, dodajemy czerwone wino, rodzynki oraz korę cynamonu, chleb razowy i podgrzewamy. Po zredukowaniu o połowę wyjmujemy korę cynamonu, a resztę dobrze miksujemy i przelewamy przez sito. Do sosu powoli dodajemy zimne masło, i ciągle mieszając, redukujemy go do uzyskania pożądanej konsystencji (sos powinien być aksamitny i po wylaniu na talerz nie powinien rozpływać się jak woda). Polędwicę kroimy w plastry i podajemy z sosem z czerwonego wina.

 

Zobacz inne przepisy