Dania główne
500 g filetu z halibuta
100 g miksu orzechów
50 g masła
100 g chałki
sól i pieprz
200 ml świeżego soku marchewkowego
50 g masła
sok z 1 cytryny
1 laska wanilii
sól i pieprz
Filety z halibuta płuczemy i osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Orzechy siekamy, chałki obkrajamy ze skórki, a miąższ rwiemy i mieszamy z masłem oraz przesiekanymi orzechami. Na filetach z halibuta układamy farsz z orzechów, masła i chałki, przekładamy je do lasagnery wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 10 min.
Sok z marchwi wlewamy do naczynia i zagotowujemy, dodajemy ziarna z laski wanilii i redukujemy o połowę. Do zredukowanego sosu powoli dodajemy chłodne masło i ciągle redukujemy do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Upieczonego halibuta podajemy z sosem marchewkowo-waniliowym.