Dania główne

  • Sałatka z piersi gęsi z sosem z czerwonej porzeczki

    Składniki

    500 g filetu z halibuta
    100 g miksu orzechów
    50 g masła
    100 g chałki
    sól i pieprz

    Sos

    200 ml świeżego soku marchewkowego
    50 g masła
    sok z 1 cytryny
    1 laska wanilii
    sól i pieprz

    Sposób wykonania

    Filety z halibuta płuczemy i osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Orzechy siekamy, chałki obkrajamy ze skórki, a miąższ rwiemy i mieszamy z masłem oraz przesiekanymi orzechami. Na filetach z halibuta układamy farsz z orzechów, masła i chałki, przekładamy je do lasagnery wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 10 min.

    Sos

    Sok z marchwi wlewamy do naczynia i zagotowujemy, dodajemy ziarna z laski wanilii i redukujemy o połowę. Do zredukowanego sosu powoli dodajemy chłodne masło i ciągle redukujemy do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Upieczonego halibuta podajemy z sosem marchewkowo-waniliowym.

 

Zobacz inne przepisy

  • Przystawki

    Sałatka z zapieczonym kozim serem i smażonymi gruszkami