Desery

  • Sernik z kaszą gryczaną i imbirem

    Składniki

    1 kilogram sera
    300 g cukru
    200 g ugotowanej kaszy gryczanej
    150 g masła
    5 g proszku do pieczenia
    10 jaj
    2 płaskie łyżeczki startego imbiru
    1 limonka
    1 paczka budyniu waniliowego
    2 łyżki bułki tartej

    Sposób wykonania

    Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę, dodaj ser i cały czas dokładnie mieszaj.
    Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i imbir, zetrzyj do masy połowę skórki z limonki.  
    Dodaj proszek do pieczenia i budyń.
    Na koniec połącz masę z ubitą pianą z białek.
    Wyłóż masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i piecz przez 30 min. w piekarniku w temperaturze 190 stopni C.

  • Naczynie idealne

    Satynowane wnętrze misy Philipiak zapewnia łatwe czyszczenie i jest niezwykle odporne na zadrapania. Szczelna pokrywa misy daje możliwość przechowywania w niej przygotowanych wcześniej potraw i zabezpiecza przed zanieczyszczeniem.

 

Zobacz inne przepisy

  • Desery

    Creme brulee z glazurowaną gruszką i śliwką

  • Dania główne

    Kaczka pieczona z pomarańczami i cynamonem