Zupy

  • Zupa krem z suszonych podgrzybków

    Składniki

    100 g suszonych podgrzybków
    1 pęczek włoszczyzny
    100 g ziemniaków
    150 ml śmietany 36 proc.
    50 g masła
    100 ml kwasu z kiszonej kapusty
    20 g suchego majeranku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól i pieprz
    10 g cukru

    Sposób wykonania

    Suszone grzyby płuczemy, a następnie namaczamy i gotujemy. Warzywa oczyszczamy, drobno kroimy i podduszamy na maśle. Do tego dodajemy ugotowane grzyby oraz wywar z ich gotowania. Następnie gotujemy do miękkości, miksujemy, dodajemy śmietanę oraz kwas z kiszonej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy odrobinę cukru.

 

Zobacz inne przepisy

  • Danie główne

    Pieczone uda kacze z sałatką z buraków

  • Dania główne

    Roladki z indyka z migdałami i sosem morelowym