Dania główne

  • Okoń morski pieczony w liściach chrzanu

    Składniki

    2 okonie morskie
    0,5 kg soli morskiej
    20 g ziaren kopru włoskiego
    1 limonka
    4 świeże liście chrzanu

    Sos

    100 ml oliwy
    20 g natki pietruszki
    sok z 1 cytryny
    100 g koperku
    1 ząbek czosnku

    Sposób wykonania

    Okonie oczyszczamy, skrobiemy, płuczemy i osuszamy, filetujemy i przekładamy plastrami limonki. Na to dodajemy ziarna kopru włoskiego. Okonia doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w liście chrzanu, układamy na blaszce na pergaminie. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.

    Sos

    Oliwę miksujemy z natką pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny i posiekanym ząbkiem czosnku. Upieczoną rybę polewamy oliwą pietruszkową.

 

Zobacz inne przepisy

  • Zupy

    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem