Dania główne

  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Składniki

    500 g filetów z dorsza
    1 kg pomidorów
    2 ząbki czosnku
    50 ml oliwy
    10 g świeżego tymianku
    300 g selera (bulwy)
    100 ml mleka
    50 g masła
    100 ml oliwy
    1 cytryna
    20 g miodu
    sól i pieprz

    Sposób wykonania

    Filety z dorsza płuczemy i osuszamy. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, po czym marynujemy w oliwie z czosnkiem i tymiankiem. Pieczemy w temperaturze 120°C przez ok. 40 minut. Dorsza układamy do lasagnery, obkładamy pieczonymi pomidorami, skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 15 minut. Selera oczyszczamy, kroimy w małe kawałki i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka i masła. Kiedy jest już miękki, odcedzamy nadmiar wody i miksujemy na gładką masę, doprawiając świeżą oliwą, sokiem z cytryny, odrobiną miodu oraz soli i pieprzu. Upieczoną rybę podajemy na musie z selera.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania głowne

    Łosoś wędzony na ciepło z musem z jabłka