Dania główne
500 g filetów z dorsza
1 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy
10 g świeżego tymianku
300 g selera (bulwy)
100 ml mleka
50 g masła
100 ml oliwy
1 cytryna
20 g miodu
sól i pieprz
Filety z dorsza płuczemy i osuszamy. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, po czym marynujemy w oliwie z czosnkiem i tymiankiem. Pieczemy w temperaturze 120°C przez ok. 40 minut. Dorsza układamy do lasagnery, obkładamy pieczonymi pomidorami, skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 15 minut. Selera oczyszczamy, kroimy w małe kawałki i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem mleka i masła. Kiedy jest już miękki, odcedzamy nadmiar wody i miksujemy na gładką masę, doprawiając świeżą oliwą, sokiem z cytryny, odrobiną miodu oraz soli i pieprzu. Upieczoną rybę podajemy na musie z selera.