Przystawki

  • Sałatka z piersi gęsi z sosem z czerwonej porzeczki

    Składniki

    250 g piersi gęsi wędzonej
    1 główka sałaty rzymskiej
    100 g sera bursztyn
    100 g śliwek suszonych
    50 ml rumu
    50 g pistacji
    4 kromki chałki

    Sos

    150 g mrożonych czerwonych porzeczek
    100 ml oliwy z oliwek
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka miodu
    1 cytryna

    Sposób wykonania

    Pierś z gęsi lekko mrozimy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Śliwki po namoczeniu odcedzamy. Rum zatrzymujemy do sosu.

    Sos

    Porzeczki przesmażamy na miodzie z dodatkiem rumu. Miksujemy z sokiem z cytryny i musztardą. Dolewamy oliwy i cały czas miksujemy aż do uzyskania zawiesistej konsystencji. Chałkę pieczemy na suchej patelni na złoty kolor z każdej strony. Na sałacie układamy pierś z gęsi i posypujemy pokruszonymi pistacjami oraz pokrojonymi śliwkami. Polewamy sosem i podajemy z chałką. Gdy sos będzie za rzadki, dolewamy oliwy, a gdy zbyt kwaśny – miodu.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Kaczka pieczona z pomarańczami i cynamonem