Dania główne

  • Smażone śledzie z suszonymi grzybami

    Składniki

    4 świeże całe tusze śledzia
    50 g suszonych podgrzybków
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    2 łyżki mąki pszennej
    100 ml oleju
    sól i pieprz biały

    Sposób wykonania

    Śledzie oczyszczamy i filetujemy. Na początek doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką pszenną i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez 20 minut, po czym gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na patelni po śledziach, dodajemy grzyby i wszystko razem dusimy przez ok. 3 minuty. Przesmażone śledzie obkładamy ciepłymi grzybami, zalewamy olejem i odstawiamy na 2 dni.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Karkówka w cynamonie z suszonymi śliwkami