Zupy

  • Zupa grzybowa z chrupiącym boczkiem

    Składniki

    200 g podgrzybków
    50 g selera
    50 g ziemniaków
    50 g marchewki
    50 g cebuli
    2 ząbki czosnku
    20 g suchego majeranku
    liść laurowy
    ziele angielskie
    50 ml śmietany 36 proc.
    100 g plastrów boczku
    sól i pieprz

    Sposób wykonania

    Grzyby oczyszczamy, płuczemy i kroimy, przesmażamy z cebulą oraz ząbkiem czosnku. Resztę warzyw oczyszczamy i kroimy w równą kostkę, podduszamy, dodajemy do przesmażonych grzybów, dorzucamy przyprawy i gotujemy do miękkości. Na koniec zupę doprawiamy śmietaną oraz solą i pieprzem. Boczek układamy na blaszce z pergaminem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 20 min. Po upieczeniu osuszamy i studzimy (powinien być chrupiący – gdy jest zbyt wilgotny, trzeba go wstawić na kolejne 10 min). Zupę podajemy z chrupiącym boczkiem.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania głowne

    Łosoś wędzony na ciepło z musem z jabłka

  • Dania główne

    Karkówka w cynamonie z suszonymi śliwkami