Dania głowne

  • Łosoś wędzony na ciepło z musem z jabłka

    Składniki

    400 g łososia (świeżego fileta po oczyszczeniu)
    ok. 100 g siana do wędzenia
    1 jabłko
    150 g sałaty kolorowej z ziołami
    50 ml oliwy z oliwek
    20 g musztardy Dijon
    2 ząbki czosnku w łupinie
    20 g miodu wielokwiatowego
    1 cytryna
    30 g pistacji
    sól i pieprz biały mielony

    Sposób wykonania

    Łososia dokładnie oczyszczamy i doprawiamy solą i pieprzem. Siano wkładamy do suchego dużego naczynia. Łososia układamy w naczyniu do gotowania na parze i wstawiamy nad sianem. Podgrzewamy naczynie z sianem aż zacznie się tlić, wędzimy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie podpiekamy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 6 minut.Jabłko pieczemy w piecu razem ze skórką. Następnie obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Miksujemy z miodem i musztardą oraz sokiem z cytryny. Dolewamy oliwy, cały czas miksując. Pistacje obieramy i delikatnie kruszymy. Upalamy na patelni na złoty kolor. Łososia posypujemy pistacjami i podajemy z musem z jabłka.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Uszka z bryndzą w kremie z pieczonych buraków