Dania głowne
400 g łososia (świeżego fileta po oczyszczeniu)
ok. 100 g siana do wędzenia
1 jabłko
150 g sałaty kolorowej z ziołami
50 ml oliwy z oliwek
20 g musztardy Dijon
2 ząbki czosnku w łupinie
20 g miodu wielokwiatowego
1 cytryna
30 g pistacji
sól i pieprz biały mielony
Łososia dokładnie oczyszczamy i doprawiamy solą i pieprzem. Siano wkładamy do suchego dużego naczynia. Łososia układamy w naczyniu do gotowania na parze i wstawiamy nad sianem. Podgrzewamy naczynie z sianem aż zacznie się tlić, wędzimy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie podpiekamy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 6 minut.Jabłko pieczemy w piecu razem ze skórką. Następnie obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Miksujemy z miodem i musztardą oraz sokiem z cytryny. Dolewamy oliwy, cały czas miksując. Pistacje obieramy i delikatnie kruszymy. Upalamy na patelni na złoty kolor. Łososia posypujemy pistacjami i podajemy z musem z jabłka.