Danie główne

  • Pierś z kurczaka z kostką faszerowana suszonymi pomidorami

    Składniki

    4 połówki piersi kurczaka z kostką
    150 g suszonych pomidorów
    w zalewie olejowej
    50 g sera parmezan lub wędzonego typu oscypek
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    pieprz biały mielony

    Sos z sera pleśniowego:

    150 g sera pleśniowego niebieskiego
    1 cytryna
    1 ząbek czosnku
    200 ml jogurtu naturalnego
    pół łyżeczki sosu sojowego
    50 ml oliwy

    Sposób wykonania

    Z kurczaka oczyść kostkę. Natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała przestrzeń na farsz.
    Pomidory suszone dokładnie posiekaj nożem.
    Ser zetrzyj na tarce o drobnych otworach.
    Czosnek posiekaj i delikatnie przesmaż.
    Ser wymieszaj z czosnkiem, pomidorami i posiekaną natką pietruszki. Wyrób dokładnie farsz i nadziewaj nim pierś z kurczaka.
    Obsmaż na patelni z każdej strony na złoty kolor, przykryj pokrywką i wyłącz źródło ciepła.
    Ser pleśniowy zmiksuj z jogurtem, oliwą i czosnkiem.
    Dodaj sok z cytryny, po czym dopraw pieprzem i sosem sojowym.
    Można podawać z przesmażonymi młodymi cebulkami lub cukinią.

  • Komentarz dietetyka

    Wystarczy przeczytać sposób przygotowania, aby pobudzić kubki smakowe i apetyt. Mięso drobiowe jest delikatne i bez specyficznego smaku, ale farsz i sos nadają całości mocnego, aromatycznego zapachu i smaku. Dla smakoszy kulinarnych nowości przepis może być atrakcyjny. Ale uwaga, ilość użytego sera pleśniowego i parmezanu sprawia, że zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych jest znaczna, a tym samym i kaloryczność każdej porcji (około 450 kcal). Warto o tym pamiętać i dostosować skład przepisu lub wielkość porcji dla poszczególnych osób przy stole.

    dr. Agnieszka Kowalik
    Specjalistka w dziedzinie zdrowego odżywiania

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

  • Dania głowne

    Sandacz pieczony z sałatką z marynowanych śliwek