Zupy

  • Krem z dyni z kaszą gryczaną i kozim serem

    Składniki

    1,5 kg dyni
    50 ml soku z cytryny
    100 g selera (bulwa)
    100 g ziemniaków
    100 ml śmietany 36 proc.
    100 g koziego sera twarogowego
    50 g miodu
    30 g kaszy gryczanej
    300 ml oleju

    Sposób wykonania

    Dynię oczyszczamy, kroimy i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu zdejmujemy miąższ. Warzywa podduszamy na miodzie, dodajemy dynię, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy, doprawiamy kozim serem, śmietaną, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. W naczyniu rozgrzewamy olej, wsypujemy do niego kaszę gryczaną, prażymy ją ok. 10 sekund, po czym odcedzamy. Zupę podajemy z kaszą gryczaną.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera