Zupy
400 g ziemniaków
100 g suszonych grzybów
1 seler
1 por
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanego szczypioru
1 łyżka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
Grzyby moczymy w letniej wodzie przez 20 minut, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w skórce do miękkości. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są bardzo duże. Pora i selera myjemy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa przesmażamy na maśle z oliwą, dodajemy grzyby pokrojone w paseczki i wywar z ich gotowania. Uzupełniamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. godzinę. Pozostałą oliwę mieszamy z posiekanym szczypiorem i natką pietruszki. Polewamy rosół z grzybów oliwą i podajemy z gorącymi ziemniakami.