Zupy

  • Składniki

    400 g ziemniaków
    100 g suszonych grzybów
    1 seler
    1 por
    50 ml oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    2 łyżki posiekanego szczypioru
    1 łyżka natki pietruszki
    1 ząbek czosnku

    Sposób wykonania

    Grzyby moczymy w letniej wodzie przez 20 minut, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w skórce do miękkości. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są bardzo duże. Pora i selera myjemy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa przesmażamy na maśle z oliwą, dodajemy grzyby pokrojone w paseczki i wywar z ich gotowania. Uzupełniamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. godzinę. Pozostałą oliwę mieszamy z posiekanym szczypiorem i natką pietruszki. Polewamy rosół z grzybów oliwą i podajemy z gorącymi ziemniakami.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Pierogi z kaszanką i konfiturą z czerwonej cebuli