Przystawki

  • Sałatka z zapieczonym kozim serem i smażonymi gruszkami

    Składniki
    • 400 g koziego sera dojrzewającego (mini roladka) Sos malinowy:
    • 400 g mieszanych sałat z ziołami • 100 ml oliwy z oliwek
    • 50 g orzechów laskowych • 1 łyżeczka musztardy
    • 200 g malin • 1 łyżeczka miodu
    • 2 gruszki • 1 cytryna
    • 2 łyżki miodu • 50 g malin (mogą być mrożone)
    • 1 cytryna
    • 100 ml wina białego wytrawnego
    Sposób wykonania

    Kozi ser pokrój na plastry szerokości 1,5 cm.
    Rozłóż na blasze z pergaminem i zapiecz w piekarniku pod grzałką na złoty kolor.
    Orzechy laskowe upiecz w piekarniku i zdejmij z nich skórkę.
    Pokrusz na mniejsze kawałki.
    Gruszki pokrój, miód rozpuść na patelni i dodaj startą skórkę z potowy cytryny.
    Układaj gruszki w miodzie i chwilę je podgotuj.
    Dodaj wino i sok z cytryny.
    Duś gruszki aż będą miękkie, a sos zgęstnieje do konsystencji syropu.
    Maliny zmiksuj z miodem i musztardą oraz sokiem z cytryny.
    Dolewaj powoli oliwę, cały czas mieszając.
    Zapieczony kozi ser układaj z sałatami na talerzu i dekoruj całymi malinami oraz pokruszonymi orzechami laskowymi.
    Delikatnie polej sosem.

  • Komentarz dietetyka

    Na bazie mieszanych sałat z ziołami i sera koziego powstaje ta zupełnie odmienna smakowo sałatka. Ser ma charakterystyczny, dość ostry smak, który zostaje „złamany" smażonymi gruszkami o wyraźnie słodko-kwaskowym smaku. A to za sprawą miodu, białego wytrawnego wina i cytryny. Całość na koniec polewamy delikatnie sosem malinowo-miodowo-musztardowym, dekorujemy malinami i orzechami laskowymi. Ten przepis to ciekawy pomysł na przekąskę lub starter przed daniem głównym. Kolorowo wyglądający talerz tej sałatki może zaskoczyć gości nie tylko wyglądem, ale też niebanalnym połączeniem aromatów i smaków.

    dr. Agnieszka Kowalik
    Specjalistka w dziedzinie zdrowego odżywiania

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Roladki z indyka z migdałami i sosem morelowym