Desery
2 jaja
200 ml mleka
50 ml wody
20 g cukru
200 g mąki pszennej
50 ml oleju
150 ml Malibu
2 łyżki miodu
2 limonki
100 g malin lub truskawek (mogą być mrożone)
50 g masła
Jajo ubij z cukrem na puszystą masę, dolej mleko i wodę, wymieszaj z mąką. Dolej olej i wszystko dokładnie wyrób.
Z tak przygotowanego ciasta smaż naleśniki na złoty kolor.
Następnie rozpuść miód na patelni, dodaj skórkę z połowy limonki oraz dolej sok z limonek.
Teraz wlej Malibu i włóż masło w małych kawałkach. Rozpuść je w syropie i gotuj ok. 2 min na wolnym ogniu.
Na koniec dodaj anyż i kardamon.
Do tak przygotowanego syropu włóż naleśniki złożone na ćwiartki i podgrzewaj przez ok. 30 sekund.
Do syropu możesz dolać trochę wytrawnego wina lub odrobinę wody.
Podawaj na gorąco.
Smażenie na patelni z groszkowym dnem bez dodatku tłuszczu sprawia, że przygotowane w ten sposób potrawy są soczyste i zdrowe. Dania nie przypalają się i nie przywierają do dna. Pokrywa patelni pozwala na utrzymanie ciepła jeszcze przez długi czas po wyłączeniu jego źródła.