Dania główne

  • Pierogi z kaszanką i konfiturą z czerwonej cebuli

    Składniki

    200 g wiejskiej kaszanki
    50 g cebuli
    50 g jabłka
    10 g majeranku
    50 g musztardy
    200 g czerwonej cebuli
    20 g cukru
    200 ml czerwonego wina
    200 ml śmietany 36 proc.
    500 g mąki
    żółtko z 1 jaja
    ciepła woda do konsystencji
    20 ml oleju
    sól i pieprz
    ząbek czosnku

    Sposób wykonania

    Cebulę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podduszamy ze startym jabłkiem, dodajemy kaszankę i dalej dusimy. Doprawiamy majerankiem i musztardą. Z mąki, żółtka, oleju i szczypty soli z dodatkiem ciepłej wody robimy ciasto. Lepimy pierogi i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Śmietanę zagotowujemy z czosnkiem, dodajemy musztardę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia wsypujemy cukier i karmelizujemy go, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, zalewamy czerwonym winem i dusimy aż powstanie konfitura. Ugotowane pierogi podajemy polane sosem na konfiturze z czerwonej cebuli.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

  • Przystawki

    Śledź marynowany w czerwonej cebuli z antonówką