Dania główne
200 g wiejskiej kaszanki
50 g cebuli
50 g jabłka
10 g majeranku
50 g musztardy
200 g czerwonej cebuli
20 g cukru
200 ml czerwonego wina
200 ml śmietany 36 proc.
500 g mąki
żółtko z 1 jaja
ciepła woda do konsystencji
20 ml oleju
sól i pieprz
ząbek czosnku
Cebulę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podduszamy ze startym jabłkiem, dodajemy kaszankę i dalej dusimy. Doprawiamy majerankiem i musztardą. Z mąki, żółtka, oleju i szczypty soli z dodatkiem ciepłej wody robimy ciasto. Lepimy pierogi i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Śmietanę zagotowujemy z czosnkiem, dodajemy musztardę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia wsypujemy cukier i karmelizujemy go, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, zalewamy czerwonym winem i dusimy aż powstanie konfitura. Ugotowane pierogi podajemy polane sosem na konfiturze z czerwonej cebuli.