Dania główne

  • Kaczka pieczona z pomarańczami i cynamonem

    Składniki

    kaczka
    2 pomarańcze
    2 szt. kory cynamonu
    20 g cynamonu w pudrze
    10 g majeranku
    sól i pieprz
    20 ml oleju

    Sos

    0,7 l czerwonego wina
    150 g rodzynek
    100 g masła
    50 g miodu
    50 g chleba razowego

    Sposób wykonania

    Kaczkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy cynamonem i majerankiem oraz solą i pieprzem. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i faszerujemy kaczkę, do środka dodajemy korę cynamonu. Nafaszerowaną kaczkę smarujemy olejem. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 30 min., a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w temperaturze ok. 120°C przez 70 min.

    Sos

    Rozpuszczamy miód, dodajemy rodzynki oraz czerwone wino, dodajemy chleb razowy i redukujemy o połowę (można dodać odrobinę sosu z pieczenia kaczki). Do zredukowanego sosu powoli dodajemy chłodne masło, ciągle mieszając. Po czym gotujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Upieczoną kaczkę kroimy na cztery przy pomocy nożyc do drobiu, podajemy z sosem rodzynkowym.

 

Zobacz inne przepisy

  • Przystawki

    Sałatka z piersi gęsi z sosem z czerwonej porzeczki