Dania główne

  • Pieczona kaczka z jabłkiem na chrupiącej chałce

    Składniki

    4 kromki chałki
    2 uda z kaczki
    1 łyżeczka majeranku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1 jabłko (twarde i soczyste)
    2 cebule dymki
    1 łyżka majonezu

    Sposób wykonania

    Uda kaczki marynujemy w majeranku i sosie sojowym. Pieczemy w lasagnierze w temperaturze 150°C przez ok. 2 godziny pod przykryciem, z dodatkiem pokrojonej cebuli. Studzimy i oddzielamy mięso od kości, po czym drobno siekamy. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę wielkości 1 cm. Cebule siekamy. Do kaczki dodajemy jabłka i cebule, dokładnie mieszamy, dorzucamy szczypior z dymki. Chałkę podpiekamy na suchej patelni na złoty kolor i na ciepłej chałce układamy sałatkę z kaczki.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Okoń morski pieczony w liściach chrzanu