Dania główne
4 kromki chałki
2 uda z kaczki
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 jabłko (twarde i soczyste)
2 cebule dymki
1 łyżka majonezu
Uda kaczki marynujemy w majeranku i sosie sojowym. Pieczemy w lasagnierze w temperaturze 150°C przez ok. 2 godziny pod przykryciem, z dodatkiem pokrojonej cebuli. Studzimy i oddzielamy mięso od kości, po czym drobno siekamy. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę wielkości 1 cm. Cebule siekamy. Do kaczki dodajemy jabłka i cebule, dokładnie mieszamy, dorzucamy szczypior z dymki. Chałkę podpiekamy na suchej patelni na złoty kolor i na ciepłej chałce układamy sałatkę z kaczki.