Desery

  • Tarta ananasowa

    Składniki

    600 g ciasta francuskiego
    1 ananas świeży lub z puszki
    1 limonka
    1 cytryna
    3 gwiazdki anyżu
    1 laska cynamonu
    100 ml białego wytrawnego wina
    2 łyżki miodu

    Masa migdałowa

    100 g cukru pudru
    100 g masła
    100 g pudru migdałowego
    2 jaja
    40 g mąki pszennej

    Sposób wykonania

    Masło ucieraj z cukrem i dodawaj powoli jaja.
    Następnie wymieszaj wszystko z mąką i pudrem migdałowym.
    Ciasto francuskie pokrój starannie na prostokąty i na środku każdego z nich posmaruj cienką warstwę masy migdałowej.
    Wstaw do zamrażarki na 20 min.
    Z ananasa wykrój środek i pokrój na plastry szerokości ok. 1,5 cm.
    Miód rozpuść na patelni i dodaj do niego anyż i cynamon, ułóż ananasa, dolej wino i skórkę oraz sok z limonki i cytryny.
    Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. Wyjmij ananasa i ostudź. Następnie układaj na zmrożonej masie migdałowej i wstaw szybko do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na ok. 15 min.

  • Naczynie idealne

    Lasagnera to bardzo praktyczne naczynie, doskonale sprawdzające się w różnych rolach w kuchni – podczas przechowywania potraw, pieczenia w piekarniku czy marynowania. Łatwe w czyszczeniu i wygodne w użyciu, dzięki eleganckiemu wyglądowi może służyć nawet do serwowania potraw.

 

Zobacz inne przepisy

  • Zupy

    Przecierana zupa rybna z pomidorami i sosem czosnkowym

  • Danie główne

    Karp w cieście migdałowym z karmelizowanymi cebulkami