Zupy

  • Przecierana zupa rybna z pomidorami i sosem czosnkowym

    Składniki:

    2 kg kości rybnych oraz filetów
    3 cebule
    2 papryki czerwone świeże
    2 selery korzeniowe
    2 łyżki papryki słodkiej w proszku
    pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki oliwy
    1 cytryna
    sól i pieprz

    Sos czosnkowy:

    2 ząbki czosnku
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 filety anchois
    1 łyżeczka posiekanego kopru
    2 łyżeczki majonezu

    Sposób wykonania

    Cebulę pokrój w kostkę, warzywa obierz i rozdrobnij.
    Przesmaż na oliwie na złoty kolor. Dodaj słodką i ostrą paprykę.
    Przełóż kawałki ryb i zalej zimną wodą tak, aby przykryły powierzchnię warzyw.
    Gotuj ok. 3 godziny na wolnym ogniu. Przetrzyj przez sito (wcześniej można delikatnie zmiksować), dopraw do smaku solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny.
    Majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj koper i posiekany czosnek oraz roztarte anchois. Zupę przed podaniem polej delikatnie sosem.

  • Naczynie idealne

    Duże naczynie Philipiak zapewni wygodę podczas gotowania zup i innych potraw. Satynowane wnętrze jest idealne w czyszczeniu oraz odporne na zadrapania, dzięki czemu możesz swobodnie miksować w nich składniki dań. Uchwyty wykonane są z bezpiecznych w użytkowaniu materiałów termoizolacyjnych zawsze pozostają chłodne.

 

Zobacz inne przepisy

  • Danie główne

    Karp w cieście migdałowym z karmelizowanymi cebulkami

  • Dania główne

    Lasagne z serem, szpinakiem i pieczoną papryką