Dania głowne
500 g filetu sandacza
sól i pieprz
50 g masła
skórka z 1 cytryny
100 g marynowanych śliwek
100 g czerwonej cebuli
20 g natki pietruszki
20 ml oliwy z oliwek
Sandacza oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w steki, oprószamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Następnie układamy na pergaminie, na każdy stek z sandacza kładziemy małą kosteczkę masła. Pieczemy przez ok. 8 minut w piekarniku w temperaturze 160°C. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, śliwki na cztery, mieszamy z cebulą i posiekaną natką pietruszki, do tego dodajemy oliwę i lekko doprawiamy miodem. Na pieczonego sandacza pod koniec pieczenia układamy sałatkę z czerwonej cebuli i śliwek, po czym pieczemy jeszcze ok. 2 minuty.