Dania głowne

  • Sandacz pieczony z sałatką z marynowanych śliwek

    Składniki

    500 g filetu sandacza
    sól i pieprz
    50 g masła
    skórka z 1 cytryny
    100 g marynowanych śliwek
    100 g czerwonej cebuli
    20 g natki pietruszki
    20 ml oliwy z oliwek

    Sposób wykonania

    Sandacza oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w steki, oprószamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Następnie układamy na pergaminie, na każdy stek z sandacza kładziemy małą kosteczkę masła. Pieczemy przez ok. 8 minut w piekarniku w temperaturze 160°C. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, śliwki na cztery, mieszamy z cebulą i posiekaną natką pietruszki, do tego dodajemy oliwę i lekko doprawiamy miodem. Na pieczonego sandacza pod koniec pieczenia układamy sałatkę z czerwonej cebuli i śliwek, po czym pieczemy jeszcze ok. 2 minuty.

 

Zobacz inne przepisy