Desery
100 g masła
200 g cukru
2 łyżki miodu
4 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
300 g mąki pszennej
50 g malin mrożonych
100 g cukru
1 pomarańcza
200 g sera mielonego
80 g miodu gryczanego
szczypta mielonego cynamonu
Masło z dodatkiem cukru rozpuszczamy w naczyniu. Dodajemy miód oraz cynamon z przyprawą korzenną. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do lekko wystudzonej masy dodajemy mleko I jaja. Dokładnie mieszamy i dosypujemy przesianą przez sitko mąkę. Przekładamy masę do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez ok 45 min. (sprawdzamy wykałaczką, czy masa jest sucha w środku).
Mrożone maliny smażymy z cukrem aż masa zgęstnieje. Doprawiamy skórką z pomarańczy. Upieczone pierniki przekładamy ciepłymi malinami.
Ser mielony mieszamy z miodem i doprawiamy cynamonem.