Desery

  • Piernik z miodowym serkiem i powidłami z malin

    Składniki

    100 g masła
    200 g cukru
    2 łyżki miodu
    4 łyżeczki przyprawy korzennej
    1 łyżeczka cynamonu
    2 jajka
    300 g mąki pszennej

    Powidła z malin

    50 g malin mrożonych
    100 g cukru
    1 pomarańcza

    Ser miodowy

    200 g sera mielonego
    80 g miodu gryczanego
    szczypta mielonego cynamonu

    Sposób wykonania

    Masło z dodatkiem cukru rozpuszczamy w naczyniu. Dodajemy miód oraz cynamon z przyprawą korzenną. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do lekko wystudzonej masy dodajemy mleko I jaja. Dokładnie mieszamy i dosypujemy przesianą przez sitko mąkę. Przekładamy masę do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez ok 45 min. (sprawdzamy wykałaczką, czy masa jest sucha w środku).

    Powidła z malin

    Mrożone maliny smażymy z cukrem aż masa zgęstnieje. Doprawiamy skórką z pomarańczy. Upieczone pierniki przekładamy ciepłymi malinami.

    Ser miodowy

    Ser mielony mieszamy z miodem i doprawiamy cynamonem.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Lasagne z serem, szpinakiem i pieczoną papryką

  • Dania główne

    Okoń morski pieczony w liściach chrzanu