Dania główne

  • Uszka z bryndzą w kremie z pieczonych buraków

    Składniki

    200 g bryndzy
    50 g cebuli
    20 g masła
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz
    250 g mąki
    żółtko z 1 jaja
    ciepła woda do konsystencji
    200 g pieczonych buraków
    50 g jabłka
    50 g ziemniaków
    20 g octu balsamicznego
    20 g cukru
    5 g suchego majeranku
    50 g masła/p>

    Sposób wykonania

    Z mąki, żółtka i ciepłej wody przygotowujemy ciasto pierogowe. Cebulę pokrojoną w kostkę podduszamy na maśle, dodajemy do bryndzy, do tego posiekany ząbek czosnku. Następnie doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Formujemy kulki i zawijamy w rozwałkowane ciasto, tworząc kształt uszek. Upieczone buraki dusimy z jabłkami i ziemniakami, gotujemy do miękkości i miksujemy, doprawiamy octem balsamicznym, cukrem i majerankiem, na koniec dodajemy masło. Uszka gotujemy we wrzącej wodzie, podajemy na kremie z pieczonego buraka.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania głowne

    Łosoś wędzony na ciepło z musem z jabłka

  • Przystawki

    Sałatka z piersi gęsi z sosem z czerwonej porzeczki