Dania główne
200 g bryndzy
50 g cebuli
20 g masła
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
250 g mąki
żółtko z 1 jaja
ciepła woda do konsystencji
200 g pieczonych buraków
50 g jabłka
50 g ziemniaków
20 g octu balsamicznego
20 g cukru
5 g suchego majeranku
50 g masła/p>
Z mąki, żółtka i ciepłej wody przygotowujemy ciasto pierogowe. Cebulę pokrojoną w kostkę podduszamy na maśle, dodajemy do bryndzy, do tego posiekany ząbek czosnku. Następnie doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Formujemy kulki i zawijamy w rozwałkowane ciasto, tworząc kształt uszek. Upieczone buraki dusimy z jabłkami i ziemniakami, gotujemy do miękkości i miksujemy, doprawiamy octem balsamicznym, cukrem i majerankiem, na koniec dodajemy masło. Uszka gotujemy we wrzącej wodzie, podajemy na kremie z pieczonego buraka.