Dania główne
kaczka
2 pomarańcze
2 szt. kory cynamonu
20 g cynamonu w pudrze
10 g majeranku
sól i pieprz
20 ml oleju
0,7 l czerwonego wina
150 g rodzynek
100 g masła
50 g miodu
50 g chleba razowego
Kaczkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy cynamonem i majerankiem oraz solą i pieprzem. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i faszerujemy kaczkę, do środka dodajemy korę cynamonu. Nafaszerowaną kaczkę smarujemy olejem. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 30 min., a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w temperaturze ok. 120°C przez 70 min.
Rozpuszczamy miód, dodajemy rodzynki oraz czerwone wino, dodajemy chleb razowy i redukujemy o połowę (można dodać odrobinę sosu z pieczenia kaczki). Do zredukowanego sosu powoli dodajemy chłodne masło, ciągle mieszając. Po czym gotujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Upieczoną kaczkę kroimy na cztery przy pomocy nożyc do drobiu, podajemy z sosem rodzynkowym.