Przystawki
2 średniej wielkości cukinie
150 g brązowego ryżu
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka masła
60 g suszonych pomidorów z zalewy
2 marchewki
100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 pietruszki
3 łyżeczki natki pietruszki
1 pierś z kurczaka
100 g sera wędzonego
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mielenia 3 razy. Ryż gotujemy do miękkości. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, a cebulę i czosnek siekamy. Marchew i pietruszkę kroimy w cienkie paseczki o długości 5 cm. Curry (1 łyżeczkę) przesmażamy na maśle bez koloru i dodajemy ryż, posiekany czosnek oraz suszone pomidory. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i dodajemy natkę pietruszki. Cukinię przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy, sparzamy we wrzątku przez ok. 2 minuty i faszerujemy przygotowaną masą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut. Posypujemy serem wędzonym, pokrojonym w paski i zapiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Marchew i pietruszkę gotujemy na parze. Łyżeczkę curry gotujemy ze śmietanką. Cebulę przesmażamy z czosnkiem, następnie dodajemy do śmietanki i mieszamy z warzywami. Cukinie podajemy z warzywami z curry.