Danie główne

  • Pieczone uda kacze z sałatką z buraków

    Składniki

    4 uda kacze
    1 seler
    2 gruszki
    1 laska cynamonu
    4 czerwone buraki
    200 g malin

    Sos

    2 łyżki miodu wielokwiatowego
    1 limonka
    2 gałązki rozmarynu
    1 łyżka masła
    sól i pieprz

    Sposób wykonania

    Uda kacze marynujemy w soli i pieprzu. Gruszkę kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Selera obieramy i kroimy w kostkę wielkości 2 cm. Mieszamy z miodem, dodajemy laskę cynamonu i układamy w żaroodpornym naczyniu. Uda kacze wciskamy między gruszki i seler, przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez ok. 2 godziny. Buraki w łupinie pieczemy w piekarniku w folii aluminiowej. Studzimy, obieramy i kroimy w cząstki. Maliny przesmażamy z miodem i gdy całość zgęstnieje, dodajemy buraki i rozmaryn. Zagotowujemy i odstawiamy. Doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Upieczone uda podajemy z selerem i gruszkami oraz burakami.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

  • Przystawki

    Sałatka z piersi gęsi z sosem z czerwonej porzeczki