Zupy

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki

    400 g dyni świeżej bądź mrożonej
    50 g soczewicy czerwonej
    100 g pomidorów pelati
    100 g wędzonego kurczaka
    1 cebula dymka
    1 ząbek czosnku
    100 ml słodkiej śmietanki 18 proc.
    sól, pieprz i oliwa
    2,5 l wywaru drobiowego

    Sposób wykonania

    Soczewicę przesmaż z posiekaną cebulą, dynią i czosnkiem aż zrobi się szklista. Zalej bulionem i gotuj do miękkości.
    Dodaj pomidory i chwilę podgotuj. Zmiksuj wszystko na gładką jednolitą masę i zagotuj.
    Dodaj słodką śmietankę, po czym dopraw solą i pieprzem.
    Dodaj pokrojonego wędzonego kurczaka i posiekany szczypior z dymki.
    Możesz do smaku dodać ser mascarpone lub pleśniowy i wszystko razem zmiksować.

  • Komentarz dietetyka

    Z dietetycznego punktu widzenia skład zupy decyduje o jej strawności (lżejsza lub cięższa), przeznaczeniu (dla osób zdrowych lub chorych wymagających modyfikacji żywienia) i wartości odżywczej (korzystniejsza/wyższa lub mniej korzystna/niższa). Warzywa użyte do przygotowania tej zupy (dynia, pomidory, soczewica, cebula, czosnek) należą do produktów prozdrowotnych, bogatych w witaminy antyoksydacyjne (A, C) i błonnik pokarmowy. Od ich codziennego spożycia w znacznym stopniu zależy nasze zdrowie. Ochronne działanie tych witamin polega na neutralizowaniu „wolnych” rodników, które mogą jako aktywne formy prowadzić do niekorzystnych reakcji biochemicznych i zmian w komórkach. W ten sposób zwiększa się ryzyko rozwoju chorób układu krążenia czy nowotworów. Śmietankę, dla osób wymagających ograniczenia tłuszczów zwierzęcych, można zastąpić chudym mlekiem lub jogurtem naturalnym. Jeśli argumenty zdrowotne są przekonujące, to zupa dyniowa powinna na stałe wpisać się w menu polskich rodzin!

    dr. Agnieszka kowalik
    Specjalistka w dziedzinie zdrowego odżywiania

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Pieczone uda kacze z sałatką z buraków