Desery

  • Naleśniki z Malibu i owocami

    Składniki

    2 jaja
    200 ml mleka
    50 ml wody
    20 g cukru
    200 g mąki pszennej
    50 ml oleju
    150 ml Malibu
    2 łyżki miodu
    2 limonki
    100 g malin lub truskawek (mogą być mrożone)
    50 g masła

    Sposób wykonania

    Jajo ubij z cukrem na puszystą masę, dolej mleko i wodę, wymieszaj z mąką. Dolej olej i wszystko dokładnie wyrób.
    Z tak przygotowanego ciasta smaż naleśniki na złoty kolor.
    Następnie rozpuść miód na patelni, dodaj skórkę z połowy limonki oraz dolej sok z limonek.
    Teraz wlej Malibu i włóż masło w małych kawałkach. Rozpuść je w syropie i gotuj ok. 2 min na wolnym ogniu.
    Na koniec dodaj anyż i kardamon.
    Do tak przygotowanego syropu włóż naleśniki złożone na ćwiartki i podgrzewaj przez ok. 30 sekund.
    Do syropu możesz dolać trochę wytrawnego wina lub odrobinę wody.
    Podawaj na gorąco.

  • Naczynie idealne

    Smażenie na patelni z groszkowym dnem bez dodatku tłuszczu sprawia, że przygotowane w ten sposób potrawy są soczyste i zdrowe. Dania nie przypalają się i nie przywierają do dna. Pokrywa patelni pozwala na utrzymanie ciepła jeszcze przez długi czas po wyłączeniu jego źródła.

 

Zobacz inne przepisy

  • Przystawki

    Sałatka z piersi gęsi z sosem z czerwonej porzeczki